Címlap AVAS - Minden amit tudni kell Az Avas - ma

Az Avas - ma

Tv-torony

A tévétorony, amely kilátóként is működik, 72 méter magas, Hofer Miklós és Vörös György tervei alapján épült, és 1963. augusztus 20-án avatták fel.A kezdeti években eszpresszó üzemelt benne, és a torony tövében is népszerű és látogatott szórakozóhelyek nyíltak.


A presszó is, a szórakozóhelyek is bezártak, megszűntek egy idő után, de a presszót Avas Kávézó néven újjáélesztették egy időben, majd ez is bezárt, ma is zárva van.


Avas, Panoráma söröző.  Már csak emlék....

Emlékszel még a táncparkettre? Itt egy darabja:


A tévétorony közelében korábban már állt két kilátó. 1906-ban, amikor II. Rákóczi Ferenc hamvait Kassára szállították, a fejedelem tiszteletére gerendákból ácsoltak egy – eleve ideiglenesnek szánt – kilátót, amit Rákóczi zászlóival és jelvényeivel díszítettek.


Amikor a hamvakat szállító vonat megállt a Gömöri pályaudvaron, a miskolciak ott tisztelegtek előtte, a kilátón pedig fáklyákat gyújtottak és díszsortüzet adtak a forradalom fegyvereiből. A tornyot 1907-ben bontották le. A második, szintén fából készült kilátó 1934-ben nyílt meg, tervezője ugyanaz a Szeghalmy Bálint volt, aki a Deszkatemplomot is tervezte. A miskolciak eleinte nem szerették, ám hamar kedvelt hellyé vált, és az emberek ma is nosztalgiával gondolnak vissza rá. Az 1956-os forradalom idején leégett.

( Forrás: Wikipédia )

A borospincékről:


Mai napság csak néhány civil szerveződés viseli szívén Miskolc örökségét,  régi hírnevét, és próbálja feleleveníteni az Avas régi hangulatát. Ilyenek a:

MISKOLCZI PINCÉK ASZTALTÁRSASÁGA

és az

AVASI BORÚT EGYESÜLET.

MISKOLCZI PINCÉK ASZTALTÁRSASÁGA célja a Miskolcon fellelhető pincék, történelmi pincesorok hagyományainak, értékeinek felkutatása és ápolása, Miskolc ezen Európában is egyedülálló történelmi örökségének megóvása a jelenleg folyó, történelmének leginkább pusztuló korszakában.

Fel kívánjuk hívni városunk polgárainak és vezetőinek figyelmét arra, hogy ezen páratlan kincset nem szabad elhanyagolni, pusztulni, kifosztani hagyni.

Szeretnénk visszaállítani és öregbíteni a régi miskolci borkultúra nimbuszát, őseink kulturált borszeretetét.

Szeretnénk, hogy a Byron-i idézet helyett:
"..Törvény nem véd meg itt, ha nem véded magad..."
erre sétáló, munka után kikapcsolódni vágyó miskolci polgárokkal találkozzunk,
beszélgessünk, és egy pohár jó bor mellett "váltsuk meg a világot".

....Rólunk.....
 


terkep