Címlap 2015. évi HÍRMONDÓK 2015. ÁPRILISI HÍRMONDÓ

2015. ÁPRILISI HÍRMONDÓ

Miskolc Város Bora - borverseny,  

II. Bélajárás.

ÁPRILIS 25.  - Miskolc Város Bora - borversenyA Miskolci TV  híre:

...


A MINAP.hu cikke:  ( Ide kattintva a Minap.hu-n eredetiben olvasható )

Cuvé, muskotály és tokaji nyerte el a

Miskolc Város Bora 2015 címet

Ötödik alkalommal adták át a Miskolc Város Bora címet, amelyre negyvenöt bormintát szállítottak a termelők fehér, vörös és borkülönlegesség kategóriában. A szakavatott zsűri szigorú pontozási rendszer szerint választott ki egy egri Cuvét, egy sárga muskotályt és egy tokajit. A nyertes borok két évig viselik hivatalosan a rangos címet. A díjátadó május 11-én lesz a város napján.

A Miskolc Város Bora versenyre idén is magas minőségű és forgalombahozatali engedéllyel rendelkező borokkal lehetett nevezni az Észak-magyarországi borrégióból.

– Negyvenöt bormintát hoztak a termelők – mondta Berta Béla, a Miskolci Pincék Asztaltársaságának elnöke –, ebből a bükki borvidékről tizenhetet, a tokaji borvidékről huszonnyolcat kóstolt a zsűri. Huszonegy fehér bort, tizenkét vörösbort és tizenkét tokaji borkülönlegességet bírálnak el három bizottságban.

Európában egyedülálló módon Miskolc város szívében, az Avas északi oldalában több mint nyolcszáz pince és borház helyezkedik el. A városban a bortermelésnek hagyománya van.

– Miskolcnak nagyon komoly borhagyományai és tradíciói vannak – mondta Barta Gábor önkormányzati képviselő –, és ez egy picikét csatlakozik ahhoz a trendhez, hogy föllendítsük itt a turizmust és a borkultúrát.

A város szőlő és bortermelésének múltját idéző megmérettetést idén a város önkormányzata ötödik alkalommal hirdette meg.


– Kell hogy legyen a városnak egy olyan bora – nyilatkozta Kiss Gábor alpolgármester –,amit bármelyik alkalommal kiemelt rendezvényeken vagy akár ajándékként is oda tudunk adni egy kedves vendégnek. Nyilván egy ilyen döntést nagyon nehéz meghozni, tehát ezért fontos az, hogy szakemberek döntsenek arról, hogy melyik, melyek azok, amelyek tudják a várost megfelelő színvonalon képviselni.

A három bizottságban tíz-tíz tag zsűrizett, és pontozással döntött a legjobb borok kiválasztásáról.

– Rájöttem, illetve megtanultam, hogy nem olyan egyszerű feladat ez korán reggel elkezdeni – vallotta be Csöbör Katalin országgyűlési képviselő –, és tulajdonképpen fajta szerint, intenzitás szerint, tisztaság szerint és egyéb kívánalmak szerint kóstolni. Itt meginni általában nem szokás a bort. Nagyon sokat kell kóstolni és különbséget tenni egyik másik fajta között.

A bírálatok után vörösbor kategóriában az Egri borvidék Divinus Pincészetének 2012-es évjáratú cuvéje, fehérborok közül a hercegkúti Götz Pincészet 2014-es sárga muskotálya, a tokaji borkülönlegességek közül pedig szintén a Götz Pincészet 2002-es 6 puttonyos aszúja lett a győztes. Termelőik május 11-én, a város napján veszik át a díjakat, és ekkortól használhatják majd a Miskolc Város Bora címet két éven keresztül.

Részletes információk a Borversennyel kapcsolatban:

Miskolc város hivatalos honlapján, > IDE KATTINTVA

A versenykiírás is a fenti oldalról tölthető le,  vagy >  IDE KATTINTVADALÁRDA !

Tisztelt Tagtársak!

A Dalárdánk próbát tart a Béla járás és a Kisgéresi kirándulás előtt. 

Ideje: 2015.04.15. (szerda) 17,30 óra
Helye: Teremvár alsó sor 38. (Én pincém)
Kottákat hozzátok magatokkal.
Borról gondoskodom (a fehér borom is kialakult már)


Jó borivást!
Üdvözlettel
Berta Béla
elnök„ nem is miskolczi az, kinek legalább egy borházzal ellátott pincéje nincs”

 Meghívó

 A Miskolczi Pincék Asztaltársasága

II. Bélajárás

bortúrájára


Ideje: 2015. április 19. (vasárnap) 10,00 óra

A Bélajárás során érintett pincék:

 1/ Tóth Béla                           Bábonyi bérc Alsó sor 5.

2/ Berta Béla                          Tetemvár Alsó sor 38.

3/ Nagy Béla                          Nagyavas Alsó sor 735.

4/ Bejczi Béla                         Nagyavas Középső sor 601.

5/ Bencsik Béla                      Nagyavas Felső sor 439.

 

Gyülekezés a fenti időpontban Tóth Béla pincéjében.

A borról és a borkorcsolyáról a Bélák gondoskodnak.

(Ezen a héten 4 születésnaposunk is van ebből 3 Béla – dupla ok a Bélajárásra)

A vasárnapi időpont a 23-i Béla napot megelőző és követő szombatok egyéb rendezvényeivel való ütközés miatt lett kijelölve [BOCSI] (18. Bükki borvidék borversenye, 25. Miskolc Város Bora borversenye)

Berta Béla

elnök

 


terkep