Címlap 2011 évi HÍRMONDÓK 2011. Decemberi Hírmondó

2011. Decemberi Hírmondó


Minden kedves tagunknak és olvasónknak boldog Karácsonyt kívánunk!

alt


December 28-án Boráldáson vettünk részt.


A képes beszámoló   ide kattintva olvasható! alt

Decemberi események:

1) December 5:  Egy 7 évvel ezelőtti népszavazás emlékére: >> itt nézheted meg

2) Jön a Mikulás és az ablakba rakott csizmácskákba ajándékokat tesz. Aki rossz volt, annak szenet vagy vöröshagymát. Reméljük ír majd a vendégkönyvbe is, bár ahogy elnézem, nem nagyon igazodik el a honlapunkon:


3) Ezt követően a legnevezetesebb népi szokás az un. Luca székének faragása.

Ennek a szabályos ötszög köré írt, öt egyenlő szárú háromszögből formált csillag volt az alakja. Készítője Luca napjától kezdve mindennap faragott rajta egy kicsit, de csak karácsony estéjére volt szabad elkészülnie vele. (Ezért terjedt el a mondás: Lassan készül, mint a Luca széke.) A hagyomány szerint többnyire kilencféle fából állították össze: kökény-, boróka-, körte-, som-, jávor-, akác-, jegenyefenyő-, cser- és rózsafából.

Arra szolgált, hogy segítségével tulajdonosa felismerje a falu boszorkányait. Ha a széket magával vitte karácsonykor az éjféli misére, ott ráállva nyomban megláthatta azt, mert az illető ilyenkor szarvat hordott. Ám a boszorkányok is meglátták a széken ágaskodót, kit próbáltak elkapni. A menekülőnek az úton hazafelé szüntelenül mákot kellett szórnia, amit a boszorkányoknak kötelességük volt felszedni, s így nem érhették utol. Miután az illető szerencsésen hazaért, a Luca-széket el kellett égetnie.

A Kis-Avason ilyenkor gyógyítjuk magunkat a már 5. éve hagyományos LUCA-KÚRA keretében forralt borral és cigányzenével. A  LUCA - székére nem állunk fel, tartván  attól, hogy túl sok boszorkányt látnánk a társaságban.

alt

A szervezők és a meghívottak e-mailt kaptak a részletekről. Ízelítőnek egy tavalyi fotó:December 28.-án délután 17:00-kor boráldás lesz az Avasi Református Egyházközség imatermében, Papszer u. 14.

A meghívó  (   ide kattintva olvasható!  )


alt

Gondolat:

Aki sokat gyűjt, sokat veszthet.

LAO-CE

alt

    Kórházi gondolatok:

Azt hiszem, az egészség fogalmát előbb-utóbb tisztázni kell,

de nem az orvosoknak, hanem a költőknek és a gondolkozóknak.

Az orvostudományra ebben a kérdésben nem számíthatunk.

Amit a klinikákon egészségnek tartanak, annak fertőtlenítőszaga van.


Az egészség nem steril.

Az egészségnek gyümölcsillata van, olyan, mint a muskotályszőlő,

a fekete hamburgi, a muscat otonel.    ( Hamvas Béla)

.......tovább .....

 


terkep