Címlap 2011 évi HÍRMONDÓK 2011. Novemberi Hírmondó

2011. Novemberi Hírmondó

2 évesek vagyunk!  Ünnepi közgyűlés    -   Márton nap a Nagyavason -  Borrendi közgyűlés Bogácson   - Grócz Pince, Siklós  -  Vinczellér képző intézet Keszthelyen  - Olvasmány a Csángókról -   Séta az Avason
Figyelem! A honlap aláfestő zenéje kikapcsolásra került  néhány kezdő oldalról, mert sokan panaszkodtak hogy egy ideje lassan töltődik be a honlapunk. KÉRÉSEM: írjatok vissza 1-2 héten belül, hogy így zene nélkül gyorsabban bejön-e a honlap? e-mail:  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.   Ha nem tapasztalsz gyorsulást, ide kattintva töltsd le a FIREFOX webböngészőt, a honlap is arra készül, sokkal gyorsabb mint bármelyik más.

Figyelem!  Az  " ÜZENGETŐ"  egyenlőre letiltásra került mert spam-robotok tele írták.  Helyette írj a VENDÉGKÖNYV-be a felső menüsorban, " Guest Book "  -ra kattintva.


Márton-nap a Nagyavason :  >>  Itt olvasható


altMEGHÍVÓ  

a november 25.-i ünnepi  közgyűlésre.  

2 éves

a Miskolczi Pincék Asztaltársasága!

alt

Fotók a lenti képre kattintva  láthatók !


Illetve, a > FOTO ALBUM 2011 < menüpontra kattintva is megtalálod!


Márton napi Borrendi Közgyűlés Bogácson:   A képre kattintva fotóminőségben letölthető!

(mivel Asztaltársaságunk jó néhány tagja a bogácsi Szent Márton Borrend Borlovagja!)

alt

A legenda szerint Szent Márton a Római Birodalom Pannónia tartományának Savaria nevű városában (mai Szombathely) látta meg a napvilágot 316-ban vagy 317-ben egy római tribunus (elöljáró) fiaként. A római császár katonájaként szolgáló Márton a franciaországi Amiens városában egy hideg téli estén odadta meleg köpenyének felét egy nélkülöző koldusnak. Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában. Innentől kezdve nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta, megkeresztelkedett. Misszionáriusként sok jót cselekedett. Jóságáról még életében legendák keringtek, püspökké akarták szentelni. A monda szerint mikor ennek hírét vette, az érte jövő küldöttek elől nagy alázatosságában a ludak óljába bújt. A szárnyasok azonban gágogásukkal, szárnyuk verdesésével óriási zajt csaptak, így elárulva Márton rejtekhelyét. Mártont 371-ben püspökké szentelték.

És hogy miért kapcsolódott össze a szent ünnepe a szárnyassülttel? Annyi világos, hogy régen Márton-napra esett a gazdasági év zárása. Mint a Magyar Néprajzi Lexikon említi, a 14. századi krónikákban november 11-e határnapként szerepelt, ez volt a fizetés, a tisztújítás, a jobbágytartozás behajtásának a napja, ezért került a liba az asztalra. Márton volt az utolsó jelentős ünnepelt az egyházi évben, hiszen utána az adventtel már az újesztendő kezdődött, akadt hát ok a dőzsölésre.

Szent Márton lúdja mindezek mellett egy régi római étkezési szokás továbbélése is. Ugyancsak november 11-én ünnepelték ugyanis a rómaiak a gyógyító Aesculaipust, és Jupitert, ilyenkor ugyancsak lúd került az asztalra. Talán az sem véletlen, hogy a ludat avis Martis (Mars madara) néven is becézték az Örök Város pogány lakói, amiből  igen könnyen megformálódhatott a szintén latin avis Martini (Márton luda) kifejezés. És a tudósok abban is egyetértenek, a helyi hős, vagyis Márton kultusza már jóval a magyarok érkezése előtt virágzott Pannónia területén.

Kitekintő:  Borkóstolás a Grócz pincében, Siklós és Harkány között:

alt

A képre kattintva a többi fotót is megnézheted! Itt is olvashatsz róla> Hol borozzunk?


November 4.-i keltezésű hír:   Nevetés

alt

alt

További, hasonlóan "friss" hírek az ANTIKVÁRIUM - ban találhatók a Vasárnapi Újságban.

Képes fali naptár- utánrendelés a kiadónál talán még lehetséges. Vigyor>> ide kattintva

Érdekes és hasznos olvasmány a Csángókról:   >>ezen a linken elérhető, power point, 7,4Mb:

                                                                  http://ubuntuone.com/4bLgzbY3QmVM4UMB97ihMk

2011. november 1: Séta az avason / 1

Széthordják az avasi borházakat!

alt

Mi volt itt pár hónappal ezelőtt?  >> itt megnézheted

2011. november 1: Séta az avason / 2

"Kérjük, hogy aki Miskolc területén elhanyagolt, gondozatlan, gyomos ingatlant észlel,

jelezze a  46/507-049  telefonszámon."

"A nem önkormányzati tulajdonú területeken a Városgazda Kft. 18 Ft + ÁFA / m2 + szállítási díj +elhelyezési díj ellenében végzi a kaszálást, ezen felül még növényvédelmi bírság is terheli a földtulajdonost, melyet a Polgármesteri Hivatal Építési és Környezetvédelmi Osztálya szab ki.

...És az önkormányzati tulajdonú területek? Ott nincs kaszálás?

Vagy más szemében a szálkát is észre vesszük, a sajátunkban a gerendát sem?

alt

A "virágosabb" képeket > Itt nézheted meg

2011. november 1: Séta az avason / 3

Hogy elhitessük a városunkba tévedő túristákkal, hogy van itt szebb látvány is:

alt

alt

alt

Olvasnivaló:  http://index.hu/gazdasag/vilag/2011/11/09/mar_csak_parat_kell_aludni_a_vilagvegeig/

 


terkep